"דמי מפתח" הוא מושג ישן בתחום הנדל"ן, שכמעט נעלם מהשטח, אך מסתבר שלא לגמרי. כיום, אופן שכירות זה עדיין ממשיך בהיקף נמוך. מהם דמי מפתח?
התמונה הכללית
מי ששוכר בדמי מפתח, הוא "דייר מוגן" שחל עליו חוק הגנת הדייר (מכאן המונח "שכירות מוגנת"). מדובר במצב בו שוכר משלם כשליש עד מחצית משווי הנכס, תמורת הזכות לשכור אותו לתקופה בלתי מוגבלת. אותו שוכר גם משלם, בנוסף, דמי שכירות חודשיים מופחתים. מצב זה, מאפשר לאנשים לשכור דירות, כאשר הדירה או המיקום שלה היו מביאים בשכירות רגילה לדמי שכירות חודשית גבוהים מדי עבורם. עם זאת, נדגיש כי השוכר בדמי מפתח לא מקבל זכויות בנכס. כלומר זה מצב שקרוב יותר לשכירות ואין כאן שום היבט של רכישה. לשוכר בדמי מפתח יש חובות שונות שעליו לקיים. למרות שלא מוגדר מועד סיום לחוזה, מוגדרים תנאים שהפרתם תגרום לסיומו ולכן גם כאן רלבנטי פינוי שוכר לפני תום החוזה.
העברת זכויות
לדייר שמורה הזכות למכור את זכויותיו כדייר מוגן ולהעבירן לאחרים. למעשה, עסקאות מסוג זה הן עיקר הפעילות כיום בתחום דמי המפתח. הדבר עשוי להידרש, כאשר הדייר מעוניין לעבור לדירה אחרת. על פי החוק, עליו להציע זאת קודם כל לבעל הדירה עצמו, שעשוי להיות מעוניין להפסיק את השכרת הנכס בצורה מיוחדת זו. במקרים רבים, בעלי דירות יעדיפו אפשרות זו. זאת, מאחר שדירות בדמי מפתח הן לרוב דירות שהשכרתן בצורה כזו החלה לפני שנים רבות ומאז, חלו שינויים רבים בעולם הנדל"ן. בעל הדירה שמשתחרר מהתחייבות לצורת השכרה זו, יוכל במקרים רבים להשכיר את הדירה לאחר מכן, במחירי השכרה גבוהים משמעותית יותר. פעמים רבות אלה דירות שממוקמות באזורים מרכזיים של ערים גדולות. גם אם חלקן ישנות למדי, אלה עשויים להיות אזורים שהתפתחו והפכו ליקרים יותר. במידה ובעל הדירה לא מעוניין והזכויות נמכרות לאדם אחר, התמורה מחולקת בין הדייר שעוזב לבין בעל הדירה, לפי יחס חלוקה שנקבע בחוק.
האם זה עובר בירושה?
בתנאים מסוימים, קרובי משפחה מדרגה ראשונה של דייר מוגן שנפטר זכאים להמשיך באותה דירה כדיירים מוגנים. חשוב להדגיש, שלא מדובר בירושה – הזכות לא מועברת אוטומטית ולא רלבנטית לרישום בצוואה.
פינוי דייר שמשלם דמי מפתח
כאמור, הפרת תנאים בהם מחויב הדייר עשויה להוות הפרת חוזה מצידו, שתאפשר לבעל הדירה לפנותו. כמו בשכירות רגילה, מדובר בין השאר בתנאים בסיסיים כתשלום השכירות החודשית, הימנעות מגרימת נזקים לדירה והימנעות משימוש בה למטרות ללא חוקיות. כמובן, בחוזה השכירות הספציפי, עשויים להיות תנאים נוספים.
לסיכום
ניתן לומר לסיכום, כי שכירת דירה בדמי מפתח היא מעין יצור כלאיים, שנמצא בין שכירה רגילה לבין רכישת דירה. בשנים האחרונות זו היא תופעה די יוצאת דופן אך עקבית וימים יגידו, אם היא אכן תיעלם מהשטח לגמרי או שלא.