ייעוץ עסקי VS קואצ'ינג

ייעוץ עסקי

יועץ עסקי, מאמן (קואצ'ר) – שני אלה מונחים נפוצים, שהשימוש בהם הוא כיום חופשי למדי. בשונה מ"רופא" או "שוטר", כל אחד יכול לתאר עצמו מקצועית במונחים כאלה. מהם בעצם ההבדלים ביניהם?

מקור הידע

ישנם לא מעט הבדלים בין שני התחומים. אחד מהם, הוא מקור הידע של המומחה. בייעוץ עסקי מדובר לרוב ברקע אקדמי רלבנטי (בתחומים דוגמת מנהל עסקים או כלכלה) ולעתים גם בהכשרות ייעודיות לנושא הייעוץ. באימון לעומת זאת, אלה פעמים רבות אנשים שעברו קורס קואצ'ינג, ללא רקע קודם משמעותי ורלבנטי.

מקור הניסיון

מעבר להכשרה, ישנו ההיבט המשמעותי מאוד של ניסיון. יועץ עסקי מתחיל לרוב מעבודה רבת שנים בשוק העסקי עצמו. בהמשך, ייתכן שהוא יצבור ניסיון ספציפי כיועץ עסקי, במסגרת חברות ייעוץ. לבסוף, הוא עשוי לצאת לדרך עצמאית כיועץ. "קואצ'ר" איכותי, יהיה אידיאלית גם הוא בעל רקע מסוג זה. אם הוא מאמן בעיקר מנהלים, הוא צריך להיות עם ניסיון אישי משמעותי מאוד בניהול.

מיקוד

ייעוץ עסקי הוא ביטוי רחב. ואכן, תחום זה יכול לעסוק בהיבטים רבים מאוד של הפעילות העסקית. אימון עסקי לעומת זאת, מתמקד ספציפית במיומנויות ניהול אישיות. כתוצאה מכך, אימון עסקי הוא תחום יותר צר, שקל ומהיר יותר להכשיר אנשים לעסוק בו.

ייעוץ עסקי

תדירות הסיוע

מעצם טבעו, אימון (קואצ'ינג) אמור להיות פעילות מתמשכת. מדריך ספורט (לדוגמא) עשוי לספק הדרכה חד פעמית, בעוד שמאמן ספורט אמור לספק אימון מתמשך. גם אם זה אימון לקראת מטרה ספציפית בודדת (דוגמת תחרות), עדיין יהיה מדובר בתהליך מתמשך (לקראת התחרות). כך גם לגבי עסקים. היועץ עשוי לספק מענה לדרישות הלקוח אפילו בפגישה בודדת, בעוד שהמאמן ילווה אותו לאורך זמן, כחלק מתהליך. כמובן, אין הדבר אומר שייעוץ עסקי חייב להיות מוגבל למספר פגישות מצומצם.

מי במרכז?

כשמדובר בייעוץ, הדבר בעל הערך שנמצא במרכז העניינים, הוא מה שמביא איתו היועץ: ידע וניסיון ייחודיים, שאין ללקוח. בכל הנוגע לאימון, הדגש הוא דווקא על המתאמן. מטרת המאמן, היא לסייע לו לזהות ולחזק ולמצות, את הפוטנציאל שגלום בו עצמו.

מה ואיך

ייעוץ מתמקד במיוחד בדברים, אשר ניתן לשים תחת הכותרת "מה עושים". אימון לעומת זאת, מתמקד במיוחד בדברים שנופלים יותר לתחום ה"איך עושים זאת". ייעוץ עשוי למשל לדבר על שינוי ארגוני משמעותי שנדרש ועל הצעדים שבעזרתם המנהל יממש אותו, במבנה הארגוני ובתהליכי העבודה. האימון העסקי למנהל (ולמנהלי משנה אם צריך), יתמקד באופן הביצוע האיכותי של הצעדים האלה – מנהיגות, אסרטיביות, הקשבה, גמישות מחשבתית וכדומה.

לסיכום

כפי שראינו, יועץ עסקי ומאמן עסקי הם שני דברים שונים למדי. חשוב להבין את ההבדלים היטב כאשר מחפשים בעל מקצוע בתחומים האלה, בכדי להבטיח שמוצאים את המקצוען המתאים לכם ביותר.

נגישות
גלילה לראש העמוד